Årets første kvartal har været en omtumlet periode for det schweiziske urindustri, der oplever store udsving i eksporten af ure til udlandet. Efter en blodrød februar faldt marts bedre ud med vækst.
At være boss i den schweiziske urindustri er normalt et ret stabilt og konservativt job. Men første kvartal af 2025 har været en periode, hvor jobbet må være som en tur i Dæmonen i Tivoli.
Ikke alene truer Donald Trumps tariffer den schweiziske urindustri, hvilket allerede, som omtalt her på Time & Crown, har fået Swatch Group til at varsle markante prisstigninger, også normalt sikre havne i Asien udfordrer ursalget.
Januar startede fint med 4,1 procent vækst i eksporten af ure til resten af verden, men februar blev et blodbad med et fald på hele 8,1 procent. Nu viser friske tal fra Federation of the Swiss Watch Industry (FH), at blødningen blev standset i marts.
Således oplevede de schweiziske urmærker en samlet vækst på 1,5 i eksporten. Dette fordeler sig med 1,3 procent på ure og seks procent på andre produkter, der blandt andet dækker over urværker og andre dele til ure.
Samlet set har den schweiziske urindustri dog ikke armene oppe over hovederne.
“Schweizisk ureksport vendte tilbage til en positiv udvikling i marts med en samlet vækst på 1,5 procent. Dog er trenden for første kvartal marginalt negativ med et samlet fald på 1,1 procent,” oplyser FH.
Det må forventes at være stilhed før stormen, da Donald Trumps handelskrig, ført an af tariffer, der blandt andet pålægger alle varer fra Schweiz 10 procent ekstra told, først forventes at ramme eksporten senere.
Den negative effekt kan således allerede indtræffe i april, hvilket man kan tænke sig at Swatch Groups prisstigninger bunder i.
Det er ligeledes interessant, at den positive udvikling i marts ikke er drevet af øget salg i antallet af ure. Derimod er eksportvæksten drevet af prisstigninger på især dyrere ure. Der blev eksporteret 3,8 procent færre ure til 3.000 schweizer franc og over (cirka 20.000 kr., red.). Men omsætningen steg med 1,8 procent.
Værst ser det ud for de budgetvenlige ure i prisklassen 200 – 500 schweiziske franc eller cirka 1.400 – 3.500 kr. Budgeturene faldt 16,1 procent i antal eksporterede ure samt 17,5 procent i eksportværdi.
Det kan være den gamle sandhed om, at luksusvarer er mindre prisfølsomme selv i kriser end budgetvarer.
Denne udvikling må især gøre ondt på urmærker som Certina, Swatch og Tissot, der alle tre har en stor del af salget i budgetvenlige ure.
USA i stor vækst mens Asien falder
Tallene dækker over store udsving i de forskellige verdensdele, hvor Schweiz har sin største eksport af ure til. USA er det største marked, hvorfor Donald Trumps tariffer kan ramme urindustrien i alpelandet særdeles hårdt.
USA står for cirka en femtedel af den samlede eksport af ure, så det er glædeligt for den schweiziske urindustri, at USA købte næsten 14 procent flere ure i marts.
Kina og Hong Hong, der engang var de primære markeder, oplever fortsat økonomisk afmatning, hvilket har sat sig permanent i store fald i eksporten. Således faldt eksporten til main land Kina med 11,5 procent og eksporten til Hong Kong med 11,3 procent.
Storbritannien havde også stor appetit på nye schweiziske ure med en vækst på 10,6 procent i marts.
“Væksten var primært drevet af stålure, der steg med fem procent i værdi. Ure i to metaller steg med en procent og ure i ædelmetaller steg med 1,9 procent. I alt blev der eksporteret 55.000 færre enheder, hvilket i særdeleshed skyldes et stort fald i eksporten af “andre metaller” og “andre materialer”,” oplyser FH.
Andre metaller kan for eksempel være ure i bronze og platin, mens andre materialer kan være for eksempel ure i karbon eller keramik.
Den schweiziske urindustri holder nu vejret i forhold til andet kvartal, hvor uroen på verdensmarkederne kan give store udsving i eksporten.