ArtiklerGuides og tips

Er det godt at investere i ure? Dette bør du overveje, hvis du vil investere i ure

Ure har altid været en mulighed for at foretage en god investering, men det kræver, at man investerer i de rette urmærker og disse urmærkers eftertragtede modeller. At investere i ure er nemlig ligesom at investere i mange andre ting; sjældenhed samt udbud og efterspørgsel er afgørende. I denne guidende artikel vil vi forsøge at besvare de mest almindelige spørgsmål om investering i ure.

Billede: Time & Crown

Et gængs spørgsmål er, om det er en god idé at investere sine penge i ure. Det er jo rart, hvis man som urentusiast ligefrem kan tjene lidt penge på sin besættelse af de mekaniske vidundere, og det er jo heller ikke uinteressant, at noget så dyrt som et mekanisk luksusur kan holde værdien eller stige i værdi. Generelt bør det bedste råd dog være, at man skal bruge penge på ure, hvis man synes, at det er en sjov hobby og/eller man har brug for et ur til f.eks. sit job eller for at fuldende det perfekte look til arbejde, hverdag og fest.

Investering i ure er en kompliceret størrelse og der er mange myter og misforståelser forbundet med investering i ure. I denne guide vil vi både komme med de bedste råd om at tjene penge på ure og de bedste råd til, hvorfor man ikke bør smide sine sparepenge efter dyre ure.

Kan man tjene penge på at investere i ure?

Billede: Time & Crown

Det korte svar på, om man kan tjene penge på at investere i ure er ja. Man kan godt tjene penge på at investere i ure, og man kan endda tjene mange penge, hvis man går grundigt til værks. Men som med alle andre typer af investeringer er det ikke uden risiko, så man kan også tabe mange penge på ure. Som med alle andre typer af investeringer handler det om at turde tage risici; desto større risici for dine penge, som du tager, desto højere beløb kan du tjene – og tabe! Så husk, at investering er også at tage risici, derfor er det altid på eget ansvar og med risiko for at miste penge.

I det følgende, vil vi forsøge at besvare de mest gængse spørgsmål om investering i ure.

Billede: Cartier

Hvor kan jeg tjekke prisudviklingen på ure? Et rigtig godt sted at se prisudviklingen er Chrono24.com. Chrono24 er verdens største markedsplads for køb og salg af ure; det er lidt ligesom Den Blå Avis bare kun for ure i alle størrelser og priser – både professionelle og private sælger ure på platformen. Man kan for eksempel se, at udviklingen på et Rolex Submariner Date 16610 i god stand med boks og papir siden 2010 er steget fra 26.000 kr. til 73.330 kr. i maj 2023. Det ser godt ud med en fortjeneste på næsten 50.000 kr. Man skal dog være opmærksom på to vigtige parametre: 1) Inflationen betyder, at en pæn del af prisstigningen er grundet inflationen og ikke alene stigninger på selve uret, og 2) Chrono24 tager et gebyr på 6,5 procent fra sælgerne af urene, så en god huskeregel er altid at trække cirka 10 procent fra.

Hvad er et fuldt sæt? Der er ikke enighed om dette i blandt ur-entusiaster. Men det er sådan, at man får en langt højere pris for sit ur, hvis man som minimum har boksen og certifikatet med. Har man ikke det, betyder det ikke, at man ikke kan få en fin pris for sit luksusur, men det betyder, at prisen er lavere. Nogle mener, at et “fuldt sæt” er inklusive hangtags, originale kvitteringer osv. Men regn med, at boks, papirer (certifikatet) og også gerne manualer skal være med i handlen, hvis det er et fuldt sæt.

Skal man betale skat af sin fortjeneste? Hvis du er privat sælger og for eksempel sælger dit vintage Omega Speedmaster, så er fortjenesten som udgangspunkt skattefri. Men du kan af SKAT godt risikere at blive betragtet som professionel ursælger, hvis du inden for cirka 12 måneder mange gange sælger dyre ure. Her kan SKAT indvende, at du er at betragte som professionel og derfor skal du svare skat af din fortjeneste.

Hvordan sælger jeg mit ur? Der er som udgangspunkt to måder hvorpå du kan sælge dit ur. Du kan sælge det i en privat handel via f.eks. en annonce i Den Blå Avis, på Chrono24 eller i en Facebookgruppe. Eller du kan lave en aftale med en professionel sælger. I Danmark kan det for eksempel være MMWatches, TimeToWatch, Chrono.dk eller Dreamwatch. Den professionelle sælger vil forestå salget, hvilket sparer dig tid og besvær samt er mere sikkert. Den professionelle sælger har også et større netværk, så uret kan blive solgt hurtigere. Men sælgeren vil så også tage en bid af kagen, så du får naturligvis ikke hele profitten til dig selv.

Kan man tjene penge på at investere i billige ure?

Billede: Time & Crown

Hvad er billigt og hvad er dyrt? Urenes verden er en verden, hvor den normale opfattelse af penge sættes ud af kraft. 5.000 kr. er mange penge, men i urenes verden er 5.000 kr. ikke mange penge, og køber man et ur til 5.000 kr., så er der tale om et prisvenligt ur. Mange stiller spørgsmål som:

Kan man tjene penge på at investere i Seiko ure? Kan man tjene penge på at investere i Certina ure?

Umiddelbart er svaret et klart og rungende nej. Prisvenlige ure under 40-50.000 kr. er sjældent at betragte som investerings-ure. Selvfølgelig kan man tjene 1.000 kr. på at sælge et Seiko, som man har købt billigere, men det kan man ikke betragte som udbytte af en investering. En investering er at risikere et større beløb og efter for eksempel tre, fem eller ti år sælge uret og høste gevinsten.

Billigere ure er meget ofte produceret i kæmpe kvantiteter, og hele pointen med at høste gevinst på at investere i ure er, at de ure, man kan tjene penge på, netop er de ure, der er svære at få fat i. Enten fordi de er produceret i små kvantiteter eller fordi de er produceret for så mange år siden, at de ikke længere er i produktion og dermed er svære at få fat på. Hvis dit budget er under 40.000 kr. bør du måske købe aktier i stedet. Eller du kan naturligvis være heldig at få fingrene i et limiteret ur fra et godt mærke, som du med det samme kan sælge videre med profit.

Man kan naturligvis også være heldig at finde et vintage ur til en billig pris og sælge det videre med stor profit. Men det er som at lede efter en nål i en høstak. Så glem idéen om, at du kan profittere på at købe et Seiko, Certina, About Vintage, Christopher Ward eller lignende.

Pengene ligger i de sjældne ure, der er svære at få fat på

Billede: Time & Crown

Den vigtigste læresætning i økonomi er formentlig “udbud og efterspørgsel”. Prisen på en vare bliver altså sat på baggrund af den efterspørgsel (hvor mange efterspørger varen), der er på varen og det udbud (antal af varen), der er af varen. Derfor er prisen på kuglepenne lav; efterspørgslen er stor (der er mange, der vil købe kuglepenne), men udbuddet (antallet af producerede kuglepenne, der er til salg) er lige så højt eller endda højere end efterspørgslen, derfor er prisen lav. Luksusmærker, der sælges for meget høje priser, mestrer netop at navigere mellem udbud og efterspørgsel. Begyndte Hermés at producere 500 procent flere tasker, så ville prisen per taske falde, da udbuddet ville mætte en større del af efterspørgslen.

Den samme markedslogik eksisterer inden for ure. Naturligvis har kvalitet og materialer en stor del at sige; et guldur har også en værdi i selve guldet, mens et kvarts Citizen ur i stål ikke har værdi i selve materialerne. Derfor er sjældne ure også de rette ure at investere i med det håb, at efterspørgslen vil være konstant eller stigende, men antallet (udbuddet) af uret vil være faldene eller status quo. Sjældne ure skal inden for investering i ure ikke alene forstås som f.eks. et ur, der kun er producere i 1948 i 25 eksemplarer og derfor er meget svært at finde. Det skal også forstås som sjældne set i forhold til udbuddet. For eksempel er gængse modeller som Rolex Submariner, Rolex GMT Master og Omega Speedmaster ikke sjældne, da disse ure producerer i hundredtusindvis hver år – og er blevet produceret i mange år. Men de er sjældne i den forstand, at udbuddet er meget lavere end efterspørgslen.

Billede: Time & Crown

Det er lidt teknisk, men ønsker du at investere i ure, så skal du kort og godt finde ure, hvor mange købere altid ønsker at købe dette ur, men hvor der ikke er enormt mange eksemplarer af uret på markedet. For eksempel producerer Rolex cirka en million ure om året, men prisen på et Rolex stiger mellem 25 og 300 procent straks du har forladt butikken, hvor du har købt uret fra nyt. Derfor er det også nærmest umuligt at komme ind fra gaden og købe et Rolex ur i for eksempel Klarlund.

Vintage ure kan være et sted, hvor man kan finde gode investeringer. Der er mange historier om folk, der for eksempel finder et sjældent vintage Panerai på et loppemarked, der er millioner værd. Men det kræver et ekstremt held og megen viden. Investering i vintage ure er derfor også den mest risikable måde at investere i ure på. Ofte kender man ikke til urværket inde i uret eller uret kan simpelthen være en troværdig kopi. Med mindre man er ekspert må det frarådes at kaste sine surt tjente sparepenge efter vintage ure.

Disse urmærker er gode investeringer

Billede: Time & Crown

Der findes mange urmærker, der er så eftertragtede, at de meget ofte er gode investeringer, men det kræver selvfølgelig, at du køber uret til denne rette pris og at det med 100 procent sikkerhed er ægte og ikke er en kopi. Køb derfor altid kun fra troværdige sælgere. Er prisen for god til at være sand for et Rolex Daytona på Den Blå Avis, der er det netop for godt til at være sandt og sandsynligvis en kopi. Kopierne bliver bedre og bedre, så pas på!

Rolex: Verdens stærkeste ur-brand Rolex er en sikker havn som investeringsobjekt. Er du så heldig, at du lykkes med at kunne købe et spritnyt Rolex fra en Rolex forhandler, så har du med 100 procent sikkerhed tjent penge. Personligt har jeg ejet adskillige Rolex, men jeg har aldrig købt et nyt. Min bedste “investering” er et GMT Master 16700, som jeg købte i 2015. I 2023 er prisen mere end fordoblet.

Du kan derfor sagtens købe et brugt Rolex og med tiden se værdien på uret vokse, hvis du naturligvis har købt det til en god pris. Jeg har selv købt et meget ramponeret Rolex Milgauss (fuldt sæt), som jeg investerede yderligere 7.000 kr. i at få gjort flot igen hos Klarlunds officielle Rolex urmagere. Uret steg over nogle år 60 procent.

  • Rolex Submariner
  • Rolex GMT Master
  • Rolex Daytona
  • Rolex Explorer
  • Rolex Explorer II
  • Rolex DateJust (sjældent de mindre damemodeller)
  • Rolex Yachtmaster titanium
  • Rolex Day-Date
  • Rolex Milgauss (efter modellen er udgået)
  • Rolex Sky-Dweller
  • Rolex Oyster Perpetual (rød, grøn og gul urskive)

Omega: Omega er sværere at investere i da, efterspørgslen efter Omega tilfredsstilles af Omega, der producerer mange ure hvert år. Men der er en række Omega-ure, der kan være gode investeringsobjekter. Det kræver dog ofte en dybere viden, da det ikke er lige så “nemt” som med Rolex, hvor man næsten ikke kan gå galt i byen.

  • Omega Speedmaster Professional vintage modeller
  • Omega Speedmaster limiterede modeller
  • Omega Seamaster den nye diver 300 i grøn er særligt eftertragtet
  • Omega Seamaster vintage modeller (ikke alle er gode investeringer)

Audemars Piquet: Kan du få fingrene i et Royal Oak til butikspris, så har du tjent en formue. Uret er nærmest umuligt at få fingre i. Audemars Piquet har en øvre grænse på at producere blot 40.000 ure om året.

Patek Philippe: Det er samme historie som med Audemars Piquet. Får du fat i et Aquanaut eller et Nautilus kan du bruge fortjenesten på en spritny bil. Patek Philippes dress-ure er også i høj kurs.

Vacheron Constantin: Vacheron Constantin har fået en kæmpe revival i de sidste ti år, hvor efterspørgslen er steget markant. Især sportsmodellen Overseas er en fremragende investering.

Jaeger-Lecoultre: Urmagerne urmærke. JLC er et fantastisk urmærke, der repræsenterer højeste kvalitet. Langtfra alle deres modeller er eftertragtede, men kan man få fingrene i limiterede JLC ure er det en mulig god investering.

Panerai: Dette schweizisk-italienske urmærke er et minefeldt. Der er lavet mange kopier og mange, mange billige modeller af Panerai selv. Limiterede Panerai og vintage Panerai er gode penge værd.

A. Lange & Söhne: Tysk mester-ure af højeste kaliber. Stort set alle modeller er gode investeringer.

Grand Seiko: Dette er også et svært mærke, men Grand Seiko producerer hvert år mange yderst limiterede modeller. Man kan være heldig at tjene 20-30 procent på de rette modeller.

H. Moser & Cie: Som med Patek Philippe og Audemars Piquet. Kan du købe et Moser til butikspris, hvilket du nok ikke kan, så er lykken gjort.

Der findes utallige mindre mærker, som er gode investeringer. Men det kræver viden.

Generelt er rådet, at man i investeringsøjemed mest af alt bør se på, at ens ur ikke taber voldsomt meget i værdi. Så har man reelt en fantastisk brugsgenstand, som man har en opsparing i. Husk, at investering er på eget ansvar. Denne artikel er skrevet for at gøre mere uerfarne ur entusiaster mere vidende om faren ved at investere i ure.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button

Adblock Detected

Hej. Time & Crown er gratis, men vi vil gerne tjene lidt på annoncer, så slå gerne Ad Blocker fra. Tak!