Amerikanere genopliver kult-dykkerur efter 50 år: Benrus Orbit Robot skindiver
Benrus, der er et amerikansk urmærke med over 100 års historie, har nu vagt Orbit Robot skindiver dykkeruret til live efter 50 års dvale. Men er den nye og opdaterede version af “ufo-uret” et ur, der kan spille en rolle i 2023?
Benrus er sandsynligvis ikke et urmærke, der vækker den helt store genkendelse på vores breddegrader her nordpå. Men en tur over Atlanten og Benrus vækker større genkendelse, da det New York baserede urmærke har en historik helt tilbage til 1921. Dengang blev Benrus startet af de tre Lazrus, der sammen havde sparet 5.000 dollars sammen og nu ville til at producere ure. 51 år senere henne i historien introducerede Benrus Orbit Robot i 1972, hvor uret blev lanceret som et friskt pust på markedet for såkaldte skindivers. Oversat er et skindiver dykkerur et dykkerur, der er beregnet til dyk på ikke alt for dybe dybder og til f.eks. snorkling. Allerede dengang havde Orbit Robot sit science fiction agtige look, og bagkassen prydes da også af en form for robotsatellit, der bevæger sig rundt om kloden.
Her cirka 33 år siden det første Benrus Orbit Robot blev sendt i kredsløb har amerikanerne relanceret uret i en moderne version. Det relancerede Orbit Robot er yderst tro mod orginalen. Blandt andet er den graduerede grå urskive, de orange visere, de rektangulære timemarkører og den friktionsbaserede lynnette meget lige originalen. Som det sig hør og bør er det nye Orbit Robot også en opdatering med hensyn til materialer og urværk, der anno 2023 er fuldt på højde med alle konkurrenterne. Især Seiko er et urmærke, der ofte relancerer dykkerure fra 1970’erne med den såkaldte cusion case, der er et urkassedesign, hvor urkassen er rundet og på den måde tager form som en rund pude. Dette gør både uret behageligt at bære og giver uret en mindre størrelse på armen, da urkassen ikke har lange horn.
Benrus skal have ros for ikke at lade sig friste af at relancere uret i en forvokset størrelse, som mange andre relanceringer desværre ofte ender med at være. Uret er produceret i 316L rustfrit kirurgisk stål, og selve urkassen er børstet og har et fint udseende. Lænken er en femledslænke, hvor de yderste og bredeste led er børstede og de tre led i midten er fint poleret. Urkassen bagside er både børstet og poleret og er flot med den lille robot, der er i kredsløb om jorden. Også det solide og velproducerede spænde er børstet.
Urlænken er udstyret med en funktion, så det hurtigt kan afmonteres, hvis man ønsker at sætte f.eks. en gummirem eller en læderrem på. Jeg har forsøgt mig med en hvid gummirem, hvilket fungerer godt og ser fint ud sammen med en grå urskive og de orange visere. Uret måler 41,2 mm i diameter, 44 mm i længden, 12,9 mm i tykkelsen inklusive det smukke rundede safirglas og 20 mm imellem hornene. Kronen måler 6 mm i tykkelse og er en skruekrone, der virker fint, men som er lidt ru i sin behandling. Kronen er nem at bruge, men den fremstår en anelse underbehandlet. Uret har 200 meters vandtæthed, hvilket er flot for et skindiver, der ofte kun byder på 100 meters vandtæthed. Urskiven er små i sin graduerede grå farve – kaldet fumé på fransk – og urskiven spiller flot i udseende i forskelligt lys. Lynetten er speciel, da den ikke er klikbaseret men i stedet er friktionsbaseret. Det er ikke generende og modstanden er tilpas, så den ikke rykker sig.
Fin præcision fra et lidt anderledes automatikværk
I uret sidder et Soprod P024 schweizisk automatikværk, der tikker med 28.800 vibrationer i timen og holder 38 timers gangreserve. Dette værk er et udmærket værk, der er i samme klasse som f.eks. et Sellita SW-200 urværk. Jeg får fin præcision med 9 sekunder plus i gennemsnit per døgn. Værket er yderst sundt og velsmurt, da det holder en amplitude på 326 og ikke viser fejlslag. De super retro – jeg er vild med dem – rektangulære timemarkører er fyldt med schweiziske BGW9 Superluminova selvlysende materiale. Resultatet er en flot isblå og meget responsiv selvlysende effekt i mørke. En fin detalje er, at trekanten på lynetten er grøn.
Jeg er yderst tilfreds med kvaliteten af detaljerne, lænken, spændet, det flotte buede safirglas, urskiven og den selvlysende effekt. Det er fin kvalitet til et ur, der er prissat til 995 amerikanske dollars. Man kan dog få rabat, hvis man anvender dette LINK.
Uret er en sjovt og anderledes retrour, der virkelig sjovt og anderledes med sit 1970’er design. Det bærer meget behageligt på håndleddet. Jeg synes, at det er et fint alternativ til mange andre retroure og kvalitetsmæssigt er det klart bedre end mange af Seikos relanceringer.
Det er en udfordring, at uret skal bestilles i USA direkte fra Benrus, så der kommer 30 procent told på. Men anvendes linket, så der kommer rabat på uret (Time & Crown får nogle procenter af salget), kan prisen holdes på 7.000 kr. cirka.
Det er dog et specielt udseende og design fra et på disse kanter mere ukendt mærke, så det er klart, at konkurrencen er hård med brands som f.eks. Seiko, Oris og den stor urskov af mikromærker.
Informationer om uret:
- Benrus Orbit Robot
- Diameter 41,2 mm – længde 44 mm – tykkelse 12,9 mm – horn-til-horn 20 mm
- Bygget i 316 L rustfrit stål
- Kommer på rustfri stållænke med spænde med to knapper og tre mikrojusteringer
- BGW9 schweiziske selvlysende materiale
- Soprod P024 schweizisk automatikværk med 38 timers gangreserve og 28.800 vibrationer i timen
- Pris: 995 amerikanske dollars – rabat ved at anvende dette LINK
- Buet safirglas
SE MERE HER.