Urpriserne fortsætter med at falde: Så meget falder Rolex
Nye tal viser, at det samlede marked for luksusure falder for niende kvartal i træk. Især er en række af de mest luksuriøse schweiziske urmærker faldet i pris på brugtmarkedet. Samtidig falder ventetiden på et nyt Rolex.
Som tidligere rapporteret her på Time & Crown falder priserne på det sekundære marked for luksusure ganske markant. Nye tal fra WatchCharts.com, som Morgan Stanley har analyseret, viser ifølge Yahoo Finance, at denne trend fortsætter for 27. måned i streg, når man vurderer det sekundære marked. Især fortsætter faldet fra tinderne i 2020 for blandt andet Rolex, Vacheron Constantin, Panerai og Audemars Piguet
I denne artikel vil vi forsøge at besvare følgende:
- Hvordan har brugtpriserne på en række luksusure udviklet sig?
- Hvordan har priserne udviklet sig på blandt andet Rolex, Audemars Piguet, Vacheron Constantin, Patek Philippe, Omega og Panerai?
- Hvordan udvikler ventetiderne sig, hvis man vil købe et nyt Rolex i butikken?
- Hvad betyder det for køberne?
27 måneder med fald
De friske tal, som Yahoo Finance rapporterer på baggrund af en analyse som Morgan Stanley har udsendt til sine klienter, viser, at samlet set er priserne fra første til andet kvartal på brugte luksusure faldet med 2,1 procent. Det viser tallene på baggrund af Watchcharts.coms indeks, der sammenligner priser på 60 modeller. Måler man prisudviklingen fra andet kvartal i 2023 til andet kvartal i 2024, så er priserne faldet med 1,2 procent. Det er et markant fald fra tinderne, da priserne toppede i 2020, hvor pengene sad løst og mange investerede i ure med profit for øje.
En markant udvikling er priserne for et brugt (pre owned) Rolex eksklusive Daytona-modellen. Her viser indekset, at priserne fra andet kvartal 2023 til andet kvartal 2024 er faldet med 7,2 procent.
“Det sekundære marked fortsætter med at være ramt bredt af faldende priser. Dog fraset enkelte mærker, der har set en positiv prisudvikling i andet kvartal,” skriver Morgan Stanley ifølge Yahoo Finance.
Kun to mærker stiger – alle andre falder
Med et samlet prisfald i hele ni kvartaler i streg, svarende til 27 måneder, vil investorer i luksusure formentlig mærke faldende indtjening eller negativ udvikling i deres investeringer. Der er både professionelle investorer og private lykkeriddere, der har brændt fingrene på især Rolex og Audemars Piguet.
Dette bekræftes af en af Danmarks største grey market sælgere overfor Time & Crown. Ifølge forhandleren sælger Rolex fortsat i fint tempo, men priserne på en række modeller såsom DateJust, Explorer, Explorer II samt – i mindre grad – Submariner falder. Dette rammer især private amatørinvestorer, der eksempelvis har købt et nyere Submariner til op imod 100.000 kr. og nu ser ind i priser på 83.000 – 88.000 kr. på et Rolex Submariner 124060. Dermed er tabet fra toppen cirka 12-17 procent.
To urmærker udvikler sig dog positivt ifølge Watchcharts.com. Det Swatch Group ejede Hamilton, der er i middel- til startprissegmentet steg 2,2 procent kvartal til kvartal, mens Jaeger-Lecoultre troder sine luksuskonkurrenter og stiger 0,2 procent.
Ellers er der fald over hele linjen, når man ser prisudviklingen fra andet kvartal 2023 til andet kvartal 2024, ifølge Watchcharts indeks:
- Cartier -1,6 procent
- Chopard -3,4 procent
- A. Lange & Söhne -5,3 procent
- Breitling -5,9 procent
- Omega -6,9 procent
- Rolex -7,2 procent
- TAG Heuer -7,9 procent
- IWC -8,5 procent
- Tudor -9,3 procent
- Panerai -9,8 procent
- Patek Philippe -10,7 procent
- Audemars Piguet -12,5 procent
- Vacheron Constantin -15,3 procent
Ventelisterne bliver kortere
Er man på jagt efter et spritnyt Rolex, så rapporteres der fra Morgan Stanley og WatchCharts om kortere ventelister. Dette falder fint tråd med de informationer, som Time & Crown har fået. Især er ventetiden på modeller som Air-King, Explorer, Explorer II og DateJust blevet kortere. Der meldes også om kortere ventetid på et Submariner. Vente skal man dog fortsat, men ventetiden på et Submariner toppede for blot et par år siden på fem til seks år, hvis man forespurgte hos eksempelvis Klarlund i København.
“Vi tror, at der generelt er flere tilgængelige Rolex på det primære marked, og dette skyldes, at efterspørgslen er faldet som et resultat af både færre spekulanter og også færre almindelige forbrugere,” udtaler WatchCharts CEO Charles Tian til Yahoo Finance.
Så er man på udkig efter et nyt eller brugt Rolex eller for eksempel et brugt Vacheron Constantin, så koster det mindre og chancerne er bedre for rent faktisk at få fingrene i et af de skønne tikkende skønheder.