Anmeldelser

Tæt på uret: Luminox lancerer sit første automatiske dykkerur Pacific Diver

Det amerikanske urmærke Luminox bevæger sig nu yderligere ind i ure med mekaniske urværker med Pacific Diver, der er et automatisk dykkerur med keramisk urskive og lynette. Time & Crown anmelder uret.

Masser af lys og altid muligheden for at kunne aflæse tiden i mørke og under havoverfladen. Det er sammen med robusthed kort fortalt det, som man får, når man køber sig et ur fra Luminox. Det amerikanske urmærke, der er ejet af schweiziske Mondaine, står for toolwatches i klassisk forstand.

Nu lancerer Luminox et af sine første automatiske dykkerur efter i sin 35 årige historie at have fokuseret på kvartsure. Kvartsure er på mange måder også mere robuste end mekaniske ure, så det har sin naturlige forklaring, når Luminox slår sig op på robusthed. Et andet kendetegn er brugen af tritium gasrør, der anvendes til at kunne aflæse Luminox-ure i mørket. Noget som Rolex engang anvendte i stor stil, og som Ball Watches er særligt kendt for.

Det nye dykkerur har Luminox navngivet Pacific Diver, og det byder på alle de specifikationer, som man kunne ønske sig fra et moderne dykkerur anno 2024.

Pacific Diver kommer i tre versioner; sort urskive, hvid selvlysende urskive og blå urskive. Billede: Luminox.

Er man til virkelig meget lys, så er den hvide version det rette valg. Luminox har gjort hele urskiven selvlysende, mens den blå og sorte version begge har urskiver lavet af keramik med et fint bølgemønster. Ikke ulig det man kender fra Omega Seamaster Diver 300M. Urene kommer enten på gummirem med deployant spænde eller på stållænke. Undertegnede kunne ikke stå for fristelsen, selvom jeg ejer et Omega Seamaster Diver 300M med grå urskive, så jeg købte direkte fra Luminox den sorte version med referencenummer 3101.

Den sorte version, som den præsenteres ganske korrekt på Luminox’ hjemmeside. Billede: Luminox.

Uret måler 42,2 mm i diameter – inklusive kronen er målet 47 mm, det måler 49 mm i længde, 13 mm i tykkelse og 24 i hornbredde. Gummiremmen måler cirka 22 mm ved spændet, der er et deployantspænde med tre mikrojusteringshuller. Kronen måler 7 mm. Urskiven er flot udført i sortfarvet keramik med bølgemønster, og jeg synes, at Luminox har valgt rigtigt ved ikke at overplastre urskiven med tekst og logoer. Timemarkørerne er hvide og uden lume, hvilket også gælder klokken 12 og klokken 6. Viserne er udformet i kanyleform, hvilket gør det meget nemt at aflæse tiden.

Uret i profil. Billede: Time & Crown.

Urkassen er bygget i 316L kirurgisk stål. Den har en interessant udformning som en form for mere rå og oppustet Patek Philippe Nautilus urkasse med en ekstra udgroet kant på venstresiden. Det meste af urkassen er børstet, men der er langs kanten fra det ene til det andet horn en poleret kant. Både på forside og bagside har safirglas, og lynetteindlægget er i sort keramik med et blå tritiumrør klokken 12.

På bagsiden kan man iagttage det schweiziske automatikværk. Billede: Time & Crown.

Kronen er naturligvis en skruekrone, og man får 200 meter vandtæthed. Uret tikker ved hjælp af et yderst præcist Sellita SW-200 urværk, der tikker med 28.800 vibrationer i timen. Værket har datokomplikation, som Luminox har placeret klokken tre – pænt indrammet – og til stor ros farvematchet med hvide tal på sort baggrund. Urværket præsterer flot med mellem tre og fire sekunder for hurtigt i døgnet, og amplituden er på over 300. Det er flotte resultater for et ur, der koster cirka 6.000 kr. Det vides ikke, om Luminox regulerer urværkerne, inden de forlader fabrikken.

Bundsolid præcision. Billede: Time & Crown.

Gummeremmen og spændet er jeg ikke fan af. Det undrer mig stort, at Luminox har valgt 24 mm i hornbredde, hvilket betyder, at gummiremmen bliver klodset at se på og bære. Den bliver alt for bred og det giver uret et lidt klodset udtryk. En hornbredde på 22 mm havde været langt mere passende, så kunne Luminox også have ladet gummiremmen indsnævre fra 22 mm til f.eks. 18 mm ved spændet. Gummiremmen bærer Luminox-navnet, hvilket giver den et billigt fashion watch udtryk. Og gummiremmen virker ikke af særlig høj kvalitet. Spændet er funktionelt, men det føles billigt og Kina-agtigt.

En fin detalje er den røde spids på sekundviseren. Den bryder fint det kromatiske udseende. Billede: Time & Crown.

Tritiumtuberne giver fin lume – både i mørke og i situationer med mindre lys. De har – som det fremgår af den flotte urskive – en levetid på 25 år. Det er svært at fange effekten på kamera, men i virkeligheden fungerer de meget fint.

Pressefoto vs. Time & Crowns forsøg på at fange den selvlysende effekt. Billede: Luminox og Time & Crown.

Man skal have håndleddet til det

Pacific Diver på mit 17 cm håndled. Billede: Time & Crown.

Pacific Divers helt store force er de fine detaljer med urskive, tritiumtuber, viserne og datofarven. Det er gennemtænkt og det viser, at Luminox kan lave ure med finere detaljer. Desværre trækker gummiremmen og spændet ned i kvalitet – det er ærgerligt, at Luminox har valgt at spare på pengene netop på så vigtige punkter. Urkassens behandling er heller ikke meget mere end middel – det er ikke billigt, men det er set langt bedre på billigere ure. Det er som om, at Luminox ikke helt har kunnet bestemme sig; laver vi et fint dress-diver ur eller et tool-diver ur.

Billede: Time & Crown.

Der er ikke tale om et lille ur med over 42 mm i diameter, men alligevel bæres og synes Pacific Diver større end de reelle mål. Det føles mere som om, man bærer et 44 mm ur på grund af urkassens design og den alt for store afstand imellem hornene. Jeg kan sagtens bære det på mit 17 cm håndled, men det føles lidt for stort i forhold til urets udseende. Til sammenligning bæres det tilsvarende i størrelse – Omega Seamaster Diver 300M – langt mere elegant.

Side om side med Seamaster Diver 300M. Omega’et synes klart mindre selvom urene måler det samme. Billede: Time & Crown.
Side om side med Certina DS Super PH 1000M, der måler 43,5 mm i størrelse. Læg mærke til, hvordan 20 mm i hornbredde på Certina gør uret optisk mindre sammenlignet med de 24 mm på Luminox. Billede: Time & Crown.

Alt i alt er Luminox Pacific Diver et – omend meget inspireret af Omega Seamaster – et fint ur med høj kvalitet på mange punkter til en pris på mellem 6.000 og 7.000 kr. Der er mange flotte detaljer og finish i forhold til prisklassen. Måske Luminox har ønsket, at uret skal synes stort og brutalt, men det trækker ned hos mig. Elegancen forsvinder fra uret, når man laver hornbredden så bred. Og jeg finder, at uret bæres for stort og klodset trods målene, der burde indikere noget andet. Gummiremmen, der skal klippes stykker af for at tilpasse i størrelse samt kvaliteten heraf, trækker også ned.

Er man til ure, der bæres store og vil man have alle de morderne kvaliteter i keramik, så er Pacific Diver måske noget til samlingen. For nærværende anmelder bliver det til et interessant men også kort visit.

Videoanmeldelse:

Informationer om uret:

  • Luminox Pacific Diver 3101
  • 42,2 mm i diameter, 49 mm i længde, 13 mm i tykkelse og 24 mm i hornbredde
  • Kommer på sort gummirem med deployant spænde
  • Keramisk lynette og keramisk urskive
  • Selvlysende tritiumtuber
  • Schweizisk Sellita SW-200 automatisk urværk – 28.800 tik i timen og 38 timer gangreserve
  • 200 meter vandtæthed
  • 316L stål
  • Safirglas på begge sider
  • Vægt cirka 120 gram
  • Pris cirka 6.000 – 7.000 kr. Forhandles online i Danmark

Se også

Back to top button

Adblock Detected

Hej. Time & Crown er gratis, men vi vil gerne tjene lidt på annoncer, så slå gerne Ad Blocker fra. Tak!