Kendt tysk urmærke mangler urmagere: Vores vækst hæmmes, fordi vi mangler folk
Det kan være en svær opgave at tiltrække urmagere til en lille by i Østtyskland. Det oplever Union Glashütte, der har fuld fart på salget af ure. Men væksten hæmmes af mangel på arbejdskraft, så der kan produceres ure nok til efterspørgslen.
En lille by i Østtyskland blot 42 minutter på motorvej A17 fra Dresden. Det er de kolde facts om byen Glashütte i Sachsen, hvor der blot bor 7.000 mennesker. Det kunne være en søvnlig landsby som så mange andre søvnige landsbyer, men Glashütte har populært sagt tiden med sig. Den lille by er nemlig et af verdens mest koncentrerede områder for urproduktion, og Glashütte huser kendte mærker som Glashütte Original, Nomos, Union Glashütte, A. Lange & Söhne, Moritz Grossmann og Meistersinger. Så der er fuld gang i urproduktionen 42 min. fra Dresden.
Og konkurrencen er hård. Især kæmpes der om arbejdskraften.
“Vi har under 100 ansatte, og at finde arbejdskraft og nye elever er vores største udfordring,” fortæller Union Glashüttes direktør Franz Linder til Europstar.com.
Den manglende arbejdskraft hæmmer væksten, da der er stor efterspørgsel efter Union Glashüttes ure, der blandt andet dækker over modeller som Belisar, Noramis og 1893.
Det tyske urmærke var oprindeligt en del af det mere kendte Glashütte Original, men de to mærker blev skilt ad, da Swatch Group for snart 25 år siden i år 2.000 købte urmærket. Årsagen var, at tilgangen til urproduktionen er væsentligt forskellig i de to selskaber, der i dag er naboer i den Østtyske by. Glashütte Original fokuserer på high-end inhouse urværker, mens Union Glashütte har valgt at fokusere på at producere mere prisvenlige ure.
“Union urværkerne baserer sig på ETAs designs (urværksproducent ejet af Swatch Group, red.), men vi producerer specifikke dele til urværkerne selv. Og så køber vi resten ind udefra. Reglerne for “Made in Glashütte” er strikse: 50 procent af urets værdi skal være tilført lokalt,” forklarer Franz Linder til Europstar.com.
Det er mere eftertragtet for urmagere at arbejde med inhouse-urværker, men Franz Linder mener dog, at hans produktion har meget at tilbyde.
“Det er en generel mangel på kapacitet, så vi forsøger at overbevise urmagere både her i Tyskland og i nabolande om, at det er attraktivt at arbejde for os. Vi tilbyder ideelle muligheder; alle vores urmagere samler hele urværker her, hvorimod det arbejde er langt mere spredt ud i Schweiz. Vi er på en måde ofre for vores egen succes,” fortæller ur-bossen til Europastar.com.
Det er de mellemklasse prissatte ure, der er Union Glashüttes levebrød, fortæller CEO’en.
“Belisar, både kronografer og månefase versionerne er meget populære. En anden meget ventet model er Averin. Generelt er vores segment indenfor priser mellem 2.000 og 4.000 euro. Gennemsnitligt koster vores mest populære modeller 3.000 euro. Og især vores kronografer er populære,” siger han.
Den nye model er på Union Glashüttes hjemmeside prissat til 3.300 euro svarende til cirka 25.000 kr., Noramis Datum Sport dykkeruret er prissat til 2.780 euro svarende til cirka 21.000 kr. og Belisar kronografen er prissat til 2.950 euro svarende til cirka 22.000 kr.
Se alle urene på UNION GLASHÜTTES HJEMMESIDE.