Sådan gik det urpriserne i 2023: Her er vinderne og taberne
Priserne på luksusure udviklede sig overraskende i 2023, hvor især de mærker og modeller der i perioden 2020 til 2022 eksploderede i pris har haft en negativ udvikling. Generelt oplevede hele markedet prisfald.
Overraskende eller ikke overraskende? Alverdens markeder har været under pres i 2023 med inflation, krig, energipriser, renteforhøjelser og efterdønninger efter Covid-19 in mente. Nogle markeder har rettet sig op, men markedet for luksusure har tabt pusten. Det er måske ikke så overraskende, når man ser på priserne, der i perioden 2020 til 2022 på mange mærker og modeller eksploderede. Mest præsent er nok priserne på Rolex, da mange må ty til brugtmarkedet og de grå forhandlere, når de vil have for eksempel et Rolex Submariner, Rolex Daytona eller Rolex Yachtmaster på håndleddet. Rolex priserne er per 27. december 2023 faldet med gennemsnitligt otte procent. Det viser WatchChart.com, der måler på 30 forskellige Rolex modeller.
Den hellige treenighed mister pusten
Men også mærker som Audemars Piquet med et fald på 19 procent, Patek Philippe med 15,6 procent og Vacheron Constantin med 13,7 procent har fået pristæsk på markedet. Ens for disse topmærker sammen med Rolex er, at disse mærker også var blandt dem, der steg mest, da markedet eksploderede. Pludselig skulle man betale det samme som for en ny bil, hvis man ville erhverve sig et Royal Oak.
Samlet set er markedet for alle de mærker og modeller, som WatchCharts.com måler, faldet med 13,9 procent. Dette må siges, at være at være en forventet korrektion efter vanvittige prisstigninger i de foregående år.
For eksempel gik et Vacheron Constantin Overseas fra at være en mulighed med en solid opsparing til at blive umulig at købe hos forhandlerne og dermed eksplodere i pris på det grå marked, hvor modellen nu koster cirka 190.000 kr.
Rolex fald i pris: Disse modeller kom længst ned
Time & Crown har tidligere berettet om, at Rolex priserne har været faldende i 2023. Og der meldes endda om markant kortere ventelister på en række modeller som for eksempel Rolex DateJust og Air-King. Rolex har generelt holdt priserne bedre end de tre hellige brødre beskrevet tidligere i denne artikel, men det er dog alligevel et markant prisfald, som Rolex har taget, på otte procent.
Dette har Time & Crown ved selvsyn kunne følge ved at følge modeller som Rolex Submariner og Rolex Explorer II på Chrono24.com. Priserne begyndte at falde ganske markant i andet kvartal, hvor også den globale økonomi blev påvirket af høj inflation og rentestigninger. Dette er dog ikke ensbetydende med, at Rolex’ listepriser ikke er steget. Listepriserne har alle urmærker øget, men det er på det sekundære marked, at priserne er faldet.
En model som DateJust 41 er faldet betragteligt i pris med op imod 25 procent på det sekundære marked, så forskellen på at købe et DateJust 41 på oysterlænke og den glatte lynnette ikke er så markant som for bare 18 måneder siden. En bekendt af nærværende skribent fik efter cirka otte måneder på venteliste købt et spritnyt DateJust 41 med grå skive på jubilee lænken hos Bucherer uden tidligere købt hos denne forhandler. Efter sigende er ventelisten ikke eksisterende, hvis man er lidt heldig rundt omkring i verden jagter man et Air-King, Oyster Perpetual eller DateJust 41.
Søstermærket Tudor holder priserne marginalt bedre end storebror Rolex med 6,9 procent, ifølge WatchCharts.com. Ved selvsyn kunne nærværende skribent i oktober 2023 erhverve sig et Tudor Pelagos 39, der blot var fem måneder gammelt, til cirka 3.000 kr. under listepris. Siden er prisen faldet yderligere.
Omega, Breitling og Cartier klarede sig flot
Mangt og meget måler sig med Rolex. Ganske uretfærdigt bliver for eksempel Omega Seamaster ofte nævnt som et alternativ til Rolex Submariner. Det er det måske også for nogen, men Omega er et topklasse urmærke med en flot historie, så Omega er ikke et alternativ til andre mærker. Omega er nok i sig selv.
Prismæssigt øgede Omega sine listepriser i 2023, men i modsætning til Rolex holder Omega priserne på det sekundære marked flot med et fald på blot 2,6 procent. Dette skete endda i et år, hvor den yderst populære Omega Speedmaster Professional med hesalit krystal og manuelt optræk blev droppet fra kollektionen, der til gengæld præsenterede en masse nyheder – farvemæssigt – i blandt dykkerurene LÆS MERE HER.
Cartier har fået en flot genkomst i de senere år, hvor de moderne og mere sporty modeller har vundet stor popularitet. Ifølge en pressemeddelelse fra WatchCharts.com har en model som Cartier Tank i et generelt heftigt faldende marked opnået en lille prisstigning på 1,4 procent. Modellen er dermed et af de få ure, der er steget i pris på brugtmarkedet. Samlet set er Cartier steget med flotte 1,2 procent i 2023, hvilket viser en hel del om, at Cartier har opnået ny popularitet og nu vælges over for eksempel Omega og Breitling.
Breitling har også vundet ny popularitet ved at modernisere stort set hele kollektionen lige fra dykkeure til Navitimer i 2023. Og Breitling har da også holdt priserne fantastisk flot på det sekundære marked ved blot at falde en procent i 2023. Ser man isoleret på december, så er priserne på Breitling endda steget med 0,7 procent.
Mærker som Blancpain (1,3 procent fald), Chopard (2,1 procent fald), TAG Heuer (2,1 procent fald) og Frederique Constant (2,1 procent stigning) har klaret sig bedre end markedet.